Wat zit er allemaal in energy drinks?


“Energiedrankjes kunnen je een oppepper geven, door onder meer de hoeveelheid cafeïne en suiker die erin zit.”

— Consumentenbond

Vaak wordt gezegd dat energiedrank slecht voor je is. In sommige gevallen is dat zeker het geval. In heel veel andere gevallen zou het zelfs goed voor je kunnen zijn.

Je zal wel denken wat is er in hemelsnaam goed aan energiedrank? Ik zal het je uitleggen.

Tegenwoordig zijn energiedrankjes veel gezonder dan een aantal jaren geleden. Dat komt vooral doordat je steeds vaker energiedrankjes in de winkel ziet liggen waaraan geen suiker is toegevoegd.

Zoals iedereen weet, is dat teveel suiker niet gezond voor je is. Suiker is een koolhydraat, koolhydraten zorgen voor energie in je lichaam. Heel veel anders dan dat doet suiker niet voor je lichaam.

Een te grote inname van suiker is ongezond voor je, daarom vinden wij het verstandig om energiedrank te nuttigen waar helemaal geen suiker in zit. Wij zullen ook alleen energiedrankjes promoten en testen waaraan geen suiker is toegevoegd.

‘‘Maar zonder de zoete smaak van suiker worden energiedrankjes toch saai?’’

Nee, want er zijn zoetstoffen aan toegevoegd die de zoete smaak geven aan de energiedrankjes. Zoetstoffen zijn 500 tot 600 keer zoeter dan suiker! Hierdoor is er veel minder nodig om dezelfde zoetheid te kunnen krijgen.

Verder zitten er in energiedrankjes nuttige vitamines die je helpen. Bijvoorbeeld het bevorderen van de stofwisseling, energie in je lichaam, werking van het zenuwstelsel en nog vele andere functies.

Tot slot krijg je natuurlijk ook nog een boost van de cafeïne. Dit zal je prestaties bevorderen. Betere concentratie, prestatie en je bent minder snel moe. Doordat er geen suiker in zit heb je ook nog eens minder last van de grote dip, de zogeheten ‘sugar crash’, die een energiedrank met suiker wel geeft.

 

Geïnteresseerd in energiedrankjes?

Ingrediënten in energy drinks

  • Cafeïne

    Cafeïne verbetert de concentratie, prestatie en voorkomt vermoeidheid.

    Het wordt aangeraden om per dag niet meer dan 400mg cafeïne in te nemen. Wat een te hoge dosering is verschilt per persoon.

    Bij het nemen van te veel cafeïne kan je ook een negatieve ervaring veroorzaken. Rusteloosheid, slaapproblemen en hoofdpijn zijn een aantal van de effecten van een te hoge dosering.

  • Suiker

    Er zijn twee soorten energy drinks die je zou kunnen drinken. Met of zonder suiker. Bij een te veel of te grote inname van suiker zal het slecht zijn voor de gezondheid. Het kan obesitas, diabetes en andere gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom adviseren wij om geen energy drinks te drinken waar suiker in zit. Alle energy drinks die wij testen zijn altijd suikervrij.

  • Zoetstoffen

    Een kunstmatige zoetstof is een vervanger voor suiker. Deze zoetstoffen zijn 500 tot 600 keer zoeter dan suiker. Hierdoor is er veel minder nodig om dezelfde zoetheid te krijgen. Hierdoor zullen zoetstoffen zeer weinig calorieën bevatten.

    Sucralose: Suiker gemixt met chloor. De zoetstof staat bekend onder het E-nummer E955 en wordt na inname niet verteerd door het lichaam. Hierdoor worden er geen calorieën opgenomen.

    Acesulfaam: Een organisch zout. Wordt niet opgenomen of opgeslagen in het lichaam. Hierdoor worden geen calorieën opgenomen.

  • Vitamines

    Vitamine B3(Niacine)(Nicotinamide): Belangrijk voor de energie in je lichaam en de aanmaak van vetzuren.

    Vitamine B5(Pantotheenzuur): Belangrijk voor de energie in je lichaam en de afbreuk van eiwitten en vetten.

    Vitamine B6(Pyridoxinehydrochloride): Belangrijk voor de stofwisseling. Opbouw en afbraak van aminozuren.

    Vitamine B8(Biotine): Helpt bij vorming van aminozuren, behoud van huid en haar en de werking van het zenuwstelsel.

    Vitamine B12(Cobalamine)(Cyanocobalamine): Nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en helpt bij de werking van het zenuwstelsel.

  • Aminozuren

    Aminozuren zijn de bouwstenen voor de vorming van eiwitten.

    Leucine: Opbouw van spiermassa.

    Glycine: Productie van collageen, afbraak van vetzuren en invloed bij het ontwikkelen van DNA.

    Isoleucine: Vorming van hemoglobine, stimuleren van het immuun stelsel, wondgenezing, ontgifting van afvalstoffen, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en energieniveaus.

    Valine: Energie verhogen, uithoudingsvermogen vergroten, herstel van spierweefsel, verhoogt productie groeihormoon.

    Arginine: Verwijdt de bloedvaten. Toevoer van voedingstoffen naar spiercellen.

  • Conserveringsmiddelen

    Kaliumsorbaat: Het is als conserveermiddel vooral actief tegen schimmels, minder tegen gisten en amper tegen bacteriën. Het remt de aangroei van schimmels, bacteriën en gist. Kaliumsorbaat draagt het E-nummer E202.

    Natriumbenzoaat: Deze stof voorkomt dat een product vroegtijdig bederft. In voeding wordt de stof ook wel E211 genoemd.